Afsluiten met Griekse dessertwijnen

Dessertwijnen zijn wat mij betreft een ondergeschoven kindje. Veel restaurants hebben er wel een op de kaart staan, maar moeite is er vaak niet voor gedaan. En ook thuis gaan de meeste mensen voor een ‘veilig’ kopje koffie. Zonde als je het mij vraagt. Een goede dessertwijn tilt de afsluiter van het diner namelijk naar een hoger level. Probeer het dus gewoon eens met een van deze Griekse dessertwijnen:

Crème de la crème

De Sole Semillon behoort tot de crème de la crème van Griekenland. Deze dessertwijn is rijk aan aroma’s, barst van de smaak en heeft een perfecte balans tussen zoet en zuur. Klinkt al heerlijk toch? Daar voeg ik dan ook nog graag aan toe dat de favoriet van wijnhuis Biblia Chora een echte prijswinnaar is. In 2019 heeft deze dessertwijn op een prestigieuze wijncompetitie in Frankrijk de titel Beste Griekse wijn bemachtigd. Als zelfs de chauvinistische Fransen liefhebbers zijn, dan weet je genoeg.

Zoetste van alle Griekse dessertwijnen

Voor de echte zoetekauwen! Met aroma’s van onder andere passievrucht, honing, gedroogd fruit, vanille en kaneel mogen we de Gaia Anatolikos gerust omschrijven als uitzonderlijk zoet. Bijna stroperig. Geduld is bij deze wijn een schone zaak. Dat geldt zowel voor het rijpen van de druiven als voor het openen van de fles. De druiven drogen na oogst eerst wekenlang onder de Griekse nazomerzon. De rode wijn krijgt daarna jarenlang de gelegenheid om te rijpen in Franse eiken vaten. Het levert een van de verleidelijkste Griekse dessertwijnen op. Schenk bij een dessert met pure chocolade en er gaat een nieuwe wereld voor je open 😀

Millennia oud succes

De ‘vinsanto’ manier van wijnmaken gaat heel ver terug. En met ver bedoel ik rond de zevende eeuw voor Christus. Voor deze bijzondere Griekse dessertwijnen droogt een deel van de druiven in de zon en een deel in de schaduw. De most rijpt zo’n tien jaar in vaten waar eerder witte wijn in werd gerijpt. Het resultaat is een fluweelzachte smaakexplosie. Door de frisse zuren is de Gaia Vinsanto geen overdreven zoete dessertwijn. Voortreffelijk bij tiramisu of zwaardere kazen. Zorg wel dat je er snel bij bent. Gaia maakt namelijk een beperkt aantal flessen Vinsanto. Op is echt op.

Met welke van deze Griekse dessertwijnen sluit jij het diner af? Deel je dessert vooral op Facebook of op Instagram en tag ons. Ik ben benieuwd 😀

Cynthia

DEEL JOUW LIJST